Smøla - et overblikk

Smøla ligger ytterst på Nordmøre i Møre og Romsdal fylke, 3 mil nord for Kristiansund med storhavet som nærmeste nabo. 

Kommunene Edøy, Brattvær og Hopen ble slått sammen til en kommune, Smøla kommune, i 1960.

Her finner du oppdatert innbyggertall

Øykommunen Smøla er kjent for sitt flate, prærie-aktige landskap og for sin skjærgård med mange tusen holmer og skjær – vi har hele 1/3 av Møre og Romsdals totale kystlinje. Her er det et rikt dyreliv og spennende kystlandskap med alt fra høyfjells-aktig lyng- og myrlandskap til det fargerike fiskeværet Veiholmen på de ytterste glattskurte skjær.

 

 

 

 

Smølas historiske røtter er godt synlig i Kulisteinen på Kuløy, som er den best bevarte runesteinen i Norge som forteller om kristendommens innføring til Norge. Kulisteinen er ”Norges dåpsattest”: Her finner vi navnet Norge brukt skriftlig for første gang.

Når du går i land på Edøya vil du befinne deg på historisk grunn med blant annet gamle Edøy kirke som ble reist på 1100-tallet og gårdsanlegg som var kjent allerede i vikingetiden. Nærheten til havet var like viktig da som nå og fortsetter å tiltrekke turister fra fjern og nær som søker ramsalte opplevelser i storm og stille.

Folket har fra gammelt av levd av jordbruk og fiske. I de seinere år har servicenæringene også blitt betydelige, og særlig innen reiselivet har økningen vært stor. Smøla kommune framstår nå som en moderne reiselivskommune. I 2002 åpnet Kong Harald V Smøla vindpark, og Smøla ble den første store vindkraftkommunen i Norge. Høsten 2005 åpnet Gro Harlem Brundtland Smøla vindpark II.

 

 

Kommunesenteret i Smøla ligger på Hopen. Smøla rådhus ble bygget i 1989, og ligger rett ved Smølasenteret, Smøla barne- og ungdomsskole, Smølahallen og kunstgressbanen. I rådhuset på Hopen finner du de fleste kommunale tjenester. Kontakten med publikum ivaretas av kommunens servicekontor, Publikumssenteret, som holder til i rådhusets første-etasje.