Havet gir liv til øysamfunnet Smøla
Hva er det som gjør at Smøla kan bli en verdig vinner?
Her ute har havet alltid har vært en viktig arbeidsplass. Med våre 2200 innbyggere har marin sektor vært, og er fremdeles avgjørende for både bosetting og sysselsetting. Smøla kommune er også en av de største innen havbruk i Norge.
Mange innbyggere jobber innen oppdrett av laks, både ute på sjøanlegg, om bord på arbeidsbåter, på settefiskanlegg og med kontorarbeid. Fra Hopen styrer SalMar fôringen av all sin fisk i sjøen i Møre og Romsdal. Kommunens produksjon er betydelig, med rundt 72 000 tonn laks i året. Dette gir en eksportverdi på over 4,3 milliarder kroner, noe som tilsvarer en verdiskapning på over 2 millioner kroner per innbygger.
Magne Gjernes
Kommunen er også kjent for sitt tradisjonelle fiske. Smølværinger har gjennom generasjoner arbeidet om bord i trålere, snurpere og sjarker langs norskekysten. På land er det mottak for både krabbe og fisk, og produksjon av klippfisk. Et større pelagisk anlegg venter på nye eiere som ønsker å videreføre driften.
Smøla er størst på oppdrett i Møre og Romsdal og mottar derfor også mest penger fra havbruksfondet. Kommunen har investert rundt 40 millioner kroner av disse midlene i nye industriområder ved Smøla Havn og Industripark, inkludert en ny 250 meter lang dypvannskai ved Trondheimsleia. Her finnes nå lokale fiskemottak og trygge havneforhold for sjarkflåten bak en ny molo.
Arbeidsledigheten på Smøla har i flere år vært nær null, og flere arbeidstakere pendler inn enn ut. Dette gir kommunen stabil bosetting til tross for lavere fødselstall.
Promek AS er en av hjørnesteinsbedriftene på Smøla. De har siden 1989 produsert over 245 spesialtilpassede aluminiumsbåter. Hele produksjonen skjer lokalt, og bedriften gir arbeid til rundt 70 personer innen et bredt kompetansemiljø. Promeks slagord er «Handmade in Smøla».
Ungdomsfiske – satser på fremtiden
Smøla kommune har også vært aktiv i å legge til rette for ungdomsfiske. Dette er en nasjonal ordning som gir ungdom mellom 12 og 25 år mulighet til å prøve seg som fiskere om sommeren. Ordningen gir verdifull erfaring, motivasjon og kompetanse til unge som kanskje ønsker å satse på en fremtid innen fiskeri. På Smøla har ungdomsfisket vært en suksess som inspirerer unge til å bli værende og arbeide i den marine sektoren.
Kommunens satsing på havbruk og fiskeri skjer i tett samarbeid med lokale fiskere og andre næringer. Smøla er på den måten blitt et forbilde for god dialog og bærekraftig utvikling av marine næringer.